söndag 31 augusti 2014

Klä dig för din kroppstyp

Något som jag har fått lära mig att leva med genom åren är att även om du älskar kläderna, så älskar inte dem alltid dig. Det finns alldeles för många fina plagg, som inte kommer att sitta lika bra på dig och din kroppstyp, som på någon annans. Jag har gjort många felköp under åren och lärt mig den svåra vägen, och har bittert kollat på klänningen i garderoben som var så fin, men som på dig får hela din kropp att se ut som en fyrkantig kartong. Det som är viktigt när du klär dig är att veta om vilket kroppstyp du är, och sedan använda kläder som funkar till just det. Generellt sett så brukar man tala om fyra olika kroppstyper; Äpple, Päron, Timglas eller Rak.Men det kan vara svårt att identifiera sig med någon av dem och ofta så är man en blandning av flera stycken. Därför tog jag till Trinny och Susannah´s gudie med kroppsformer som är lite mer utvecklad en den generella som ofta används. De har tagit fram 12 olika, som trots mängden av kroppsformer gör det lättare att hitta sin egen och identifiera vad just du kommer att passa bäst i. 


Vad kännetecknar då de olika kroppsformerna?

Vase eller vas - Man skulle kunna säga att en vas är som en timglasfigur, men har inte riktigt lika markerad och inåtgående midja och tenderar till att ha en mindre rumpa. Det gör att vasen får en lite längre överkropp än den klassiska timglasfiguren.  

Skittle eller kägla - En kägla kännetecknas av att ha en ganska så smal överkropp som övergår till att bli större nere vid rumpan och låren. Som en kägla ska man fokusera på överkroppen och dra blickarna till sin relativt smala och ofta proportionerliga torso. 

Hourglass eller timglas - Timglaset kännetecknas av väldigt feminina kurvor och en smal midja och är en klassisk eftertraktad kroppsform. Det viktiga att sänka på när man är ett timglas är att bära kläder som kramar kurvorna och visar upp kroppen. 

Goblet eller bägare - Breda axlar och en odefinierbar midja är det som kännetecknar en bägare. Man skulle kunna säga att det är den vanliga pojkflickig formen, men med kläder som smiter åt på rätt ställen så kan man skapa en figur, dessutom har bägare långa snygga ben, vilket gör många andra kroppsformer avundsjuka. 

Colum - Är ofta lite längre och kännetecknas av att ha lika breda axlar som höfter, en smal midja och långa ben. De har ofta mindre bröst och inte särskilt mycket midja eller rumpa. När man klär en colum så är det viktiga att försöka skapa former med till exempel ett skärp i midjan för att skapa en illusion av just detta. 

Pear eller päron - Den klassiska päronformade kroppen är en av de vanligaste kroppsformen för kvinnor. Den förknippas dock ofta med lite mullig, vilket kan vara helt fel, utan beror mer på hur vikten på päronet har lagt sig då de ofta samlar vikten kring midjan och nedåt. Däremot brukar de ha en väldigt snygg överkropp, vilket gör att päronen bör rikta sitt och andras fokus till just överkoppen. 

Cornet eller strut - En atletisk kroppsform med breda axlar och små bröst, ingen midja men smala ben. Men denna kroppsform är den kroppsform som är mest eftertraktad bland modeskaparna och återfinns ofta hos modeller, då deras breda axlar är perfekta hängare för deras kläder. För att skapa lite mer feminina former, bör man som en stut inte vara rädd för att ha skräddarsydda kläder som skapar en illusion av en mera kurvig figur. 

Lollipop eller klubba - En bredare byst, långa smala ben, en smal midja och smala höfter är det som kännetecknar denna kroppstyp. Denna kroppstyp passar i det mesta men bör tänka på att kedjor ofta producerar kläder till den klassiska äpple eller päronformen och kan därför få lite svårare att hitta kläder. 

Bell eller klocka -  Denna kroppstyp kännetecknas av smala axlar och en kort överkropp med breda höfter och ben. För att skapa lite bättre proportioner bör en klocka satsa på kläder som breddar axlar, vilket gör att underkroppen inte känns lika vid utan mer proportionerlig med resten av kroppen. 

Cello - Cellon kännetecknas av att ha bredare axlar och en lite kurvigare figur. Det positiva med att vara en cello är att djärva mönster och färger fungerar bättre. Man kan som en cello ofta komma undan med detta, vilket andra kroppstyper inte kan. Det som kan vara svårt för en cello är dock att hitta byxor som fungerar. Men som en cello bör man leta efter ett par byxor som sitter åt där uppe och svänger ut under knät, vilket ger ett mer proportionerligt intryck. 

Brick eller tegelsten - Denna rektangulära kroppsform saknar, inte så överraskande, kurvor. Ofta försöker denna kroppstyp dölja kroppen i läst sittande kläder, vilket bara gör att man ser större och mer rektangulär ut. Man bör istället satsa på djärva feminina plagg som skapar intresse och gör att man förbiser den annars relativt rektangulära kroppsformen. 

Apple eller äpple - En av de klassiska kroppsformerna är ett så kallat äpple och kännetecknas av att magen är den största kroppsdelen och man har en relativt rundad figur. Dock känner sig många äpplen ofta osäkra över sin figur, vilket är synd då de ofta har kroppsattribut som andra figurer saknar. Exempelvis en snygg byst, det viktiga här är att ha en bra BH som lyfter, vilket i sin tur kommer att skapa en smalare midja, då brösten står ut från dem. Man ska som ett äpple inte heller vara rädd för att ha en topp som sitter åt och har lite urringning. För medan en löst sittande topp bara gör att man ser stor ut, så skapar den åtsittande toppen en separation mellan bröst och mage och en urringning för blicken uppåt mot ansiktet, vilket för blicken bort mot det område som äpplen ofta är osäkra på. 

Jag kommer under de två kommande veckorna att gå igenom de olika kroppsformerna närmare och visa exempel och tips på vilka kläder man bör tänka på att använda när man tillhör de olika kategorierna. Först ut ikväll är min egen kroppstyp käglan. 

1 kommentar: